Neden Signal, 2016'nın En İyi Kore Dramalarından Biridir ve İzlemeye Değerdir?


"Signal"de, üç dedektifin üzerinde çalıştığı birçok dava gerçek suçlara dayanıyor. 1986-1991 yılları arasında tecavüze uğrayan 10 kadın ve öldürülen Hwaseong seri cinayetleri bugün hala çözülememiş durumdadır. Ayrıca dizide işlenilen 1994 Seongsu Köprüsü çöküşü de gerçek bir olaydır. Kurgusal dünyada, gerçek suçları çözmek çok tatmin edicidir. Aynı zamanda kurgusal unsurları bile mantıksal ve otantik bir yapıda işleyebilmek ayrı bir başarıdır.Aslında "Signal"in senaryosu muhteşem değil. Sadece deneyimli ve gizemli senarist Kim Eun-Hee'nin hikâyesi, her fırsatta zekice, şaşırtıcı ve çekici. Senaryoya, aşırı doğal unsur olan telsizin eklenmesi, hikâyeyi daha da dikkat çekici hale getiriyor. Bununla birlikte, aynı zamanda doğaüstü unsurun sınırlamaları da diziyi dikkat çekici kılıyor (telsiz telsizle yanıp söner, ancak her seferinde tam 11:23'de ve yalnızca bir dakika boyunca). Yapımda, karmaşık gibi görünen senaryo tasarımına rağmen, geçmişten günümüze gelen üst üste binen sahneler bir arada sorunsuz bir şekilde kaynaştırılıyor.

Kim Hye-SooCho Jin-Woong ve Lee Je-Hoon'un oynadığı "Signal", geçmişin ve günümüzün gizemli bir telsizle kesiştiği bir suç gerilimidir. Çözülmemiş cinayet davalarından yola çıkarak, 1989 ve 2015 yılları arasındaki üç dedektif, hakikat ve adalet arayışında zamanın ötesine geçer. Öngörü ve görme gücünü birleştiren, geçmişe ve günümüze değin değişen kaçınılmaz bir davayı çatırdatırlar (ancak istenmeyen sonuçlar doğurmaz).

"Signal", ilk yayınında, nispeten küçük bir kitleye sesini duyurabilen, nadir bulunan bir mücevherler gibidir. Hikâye, ürün yerleşimi için kendini iyi pazarlayamadığından, diğer üç büyük dizi projeleri nedeniyle sadece tvN kablolu televizyonda yayımlanma şansı buldu ve diğer büyük üç yayıncı şovla aynı gün yayımlandı (Happy Ending Once Again, Madame Antoine, Descendants of the Sun). Yine de 16 bölümlük çalışması sırasında "Signal", Güney Kore kablo televizyon tarihinin en beğenilen dizilerinden biri oldu.

"Signal"i, Kore drama hayranları için yapılan en seçici yapım olarak nitelendirebiliriz. Süslü sinematografi, ürün yerleştirmeleri ve yüksek modadan "Signal"i uzak tutmak, yapımın fark edilmemesine neden olmuş olabilir. "Signal"i diğer yapımlardan ayıran en temel özellik ise daha zor ve görünmez bir şey üzerinde duruyor olmuş olmasıdır. Duygusal derin karakter tasvirlerini kaldıran "Signal", kendi fan gücüyle yeni zirvelere yükselen bir fanatiğinin söylediği gibi "kalpleri süpürmek için öpücükler veya kıvırcık çizgilere" bile ihtiyaç duymadı.

Cho Jin-Woong:

Kore'nin en iyi aktörlerinden biri olan Cho Jin-Woong’un idealist ve acımasız dedektif Lee Jae-Han'ı canlandırdığı Signal dizisi, bu karakter üzerinden işleniyor. Cho Jin-Woong'un "Signal"den önce kim olduğunu bilmiyordum, ama şimdi neden onun Kore’nin en iyi aktörlerinden biri olarak görüldüğünü anlayabiliyorum. Bir anda cesur ve savunmasız, beceriksiz dedektif Lee Jae-Han, suç televizyonunda görmeye alıştığımız bilerek, ustaca olan Sherlock Holmes karakterinden çok uzaktır. O sadece ölümlüdür. Bir dahi, IQ ya da meslektaşlarının desteği olmadan, bir polis gücünde yalnız bir kurttur. Ve bazen, en iyi gayretlerine rağmen hatalar yapar, yıkıcı ve sık sık ölümcül sonuçlar doğurur. Yine de gerçeği bulma ve adaleti sağlamak için niyetlerinin saflığı her şeye karşı sunulur ve bu da onun karakterini çok dokunaklı kılmıştır.

Aslında "Signal"in senaryosu muhteşem değil. Sadece deneyimli ve gizemli senarist Kim Eun-Hee'nin hikâyesi, her fırsatta zekice, şaşırtıcı ve çekici. Senaryoya, aşırı doğal unsur olan telsizin eklenmesi, hikâyeyi daha da dikkat çekici hale getiriyor. Bununla birlikte, aynı zamanda doğaüstü unsurun sınırlamaları da diziyi dikkat çekici kılıyor (telsiz telsizle yanıp söner, ancak her seferinde tam 11:23'de ve yalnızca bir dakika boyunca). Yapımda, karmaşık gibi görünen senaryo tasarımına rağmen, geçmişten günümüze gelen üst üste binen sahneler bir arada sorunsuz bir şekilde kaynaştırılıyor.

"Signal"de, üç dedektifin üzerinde çalıştığı birçok dava gerçek suçlara dayanıyor. 1986-1991 yılları arasında tecavüze uğrayan 10 kadın ve öldürülen Hwaseong seri cinayetleri bugün hala çözülememiş durumdadır. Ayrıca dizide işlenilen 1994 Seongsu Köprüsü çöküşü de gerçek bir olaydır. Kurgusal dünyada, gerçek suçları çözmek çok tatmin edicidir. Aynı zamanda kurgusal unsurları bile mantıksal ve otantik bir yapıda işleyebilmek ayrı bir başarıdır.

Siz de, Signal’in izlemeye değer bir yapım olduğunu düşünüyor musunuz? Happy Ending Once Again, Madame Antoine ve Descendants of the Sun dizileri ile aynı gün yayımlanmasından dolayı fark edilemeyen bir dizi olduğunu düşünenlerden misiniz?

 

Kaynak: soompi