2017’ye Bakış ve Öneriler

Dramalarla dolu koskoca bir sene daha geçti. Senaristler gecelerce mesai yaptı, oyuncular ellerinden gelenin en iyisini oynamaya çalıştı, yönetmenler çileden çıktı, set asistanlarının mideleri yoğun çalışmaktan sağlıklı yiyecek görmedi ve tabi yapımcılar para kazandı. Ya biz izleyiciler?

Genel olarak 2017 dizilerine dönüp baktığımda drama dünyasından bir bahar esintisi geçtiğini görüyorum. Kabul edelim, yıllardır alıştığımız zeigarnik Kore dizilerini bu sene pek fazla göremedik. Fakat yine de unutulmaz diziler yapmayı başardılar. Hatta benim favori 10 listeme giren 3 dizi birden bu senenin dizileri arasında! (Başka bir yazıda favori 10 listemi sizinle paylaşacağım. :) ) Arkamıza yaslanıp Ocak’tan Aralık’a kısaca baktığımızda 2017 dizilerinde bolca romantizm, aksiyon ve fantastik dramlar vardı. Ayrıca diziler tam bir yıldızlar geçidine dönüştü. Birden yıldızı parlayan gönlümüze taht kuran yepyeni oyucular bile oldu! Romantik, komedi, dram, fantastik, aksiyon… Haydi başlayalım!

Strong Woman Do Bong-Soon, 2017’nin tartışmasız en eğlenceli dizisiydi. Minicik bedeninle o nasıl bir güçtür öyle Do Bong Soon! Aslında Oh My Ghost dizisinden, A Werewolf Boy filminden alışığız biz Park Bo-Young’ın muhteşem oyunculuğuna. O yüzden çok şaşırdığımı söyleyemeyeceğim. Zaten başarılı bir kadındı ve başarısını zirveye taşıdı. Asıl beni şaşırtan Park Hyung-Sik oldu. The Heirs’daki küçük rolünden sonra, High Society’de başrol olarak gördüğümüz, 2017 başlarında Hwarang’da Park Seo-Joon’un arkasında kalan rolünün üstüne Strong Woman Do Bong-Soon’da bambaşka bir efsane yaratmayı başardı. Karakterin hem erkeksi tarafını, hem de çocuksu yönlerini bize yaşatması ve bunu efsanevi mimikleriyle pekiştirmesiyle gönüllerinizde taht kurdu. Ayrıca Park Bo-Young ile ikisinin uyumu çok hoştu. Bir röportajında Park Bo-Young’a psikolojik olarak ziyadesiyle sırtını dayadığını ifade etti. İyi bir senaryo, sürükleyici bir hikâye, yüksek komedi, uyumlu bir çift… Yoksa siz hala izlediniz mi?!

Size önerebileceğim 2017’nin diğer romantik komedilerinden biri de My Secret Romance. Sung Hoon sizce de çok karizmatik değil miydi? Konusu her ne kadar klasik olsa da hatta ben Sung Hoon’un Noble My Love mini dizisine benzetmiş olsam da zengin oğlan, fakir işsiz kız ve tek gecelik ilişki hikâyesinin en romantik ve komik haliydi. Bir diğer dizi Suspicious Partner. İtiraf etmeliyim ki ben, Ji Chang-Wook ne oynarsa oynasın izlerim. Askerden önce romantik komedi denedi ve fena da sayılmazdı. O, her zamanki dominant ve dövüş sanatlarında, silah kullanmada iyi olan Wook’u görmek mümkün olmadı tabi. Hatta dizide Choi Tae-Joon ile birlikte bir liseli tayfasından yedikleri dayak unutulmaz komikti. "Eyy, Ji Chang-Wook sen bu hallere düşecek adam mıydın?” demedim değil. :D Söz açılmışken Choi Tae-Joon başarılı bir oyuncu olma yolunda ilerliyor, gözümden kaçmadı.

Bu senenin en dövüşçü adamıyla en naif kızının romantik komedisi Fight for My Way ise izlerken keyif alacağınız dizilerden biri! Ayrıca hikayeleri gerçek bir yaşantıdan alıntılanmış, söylemeden geçmeyeyim. Dizideki yan çiftin hikayesi beni sıkmış olsa da kesinlikle kalın kafalı Go Dong-Man ve nazlı Choi Ae-Ra 2017’nin en yakışan çiftlerinden! Dizinin en önemli mottosu ‘hayallerinin peşinden git’ benimde yaşam felsefem oldu. İzleyicilerinin hayatlarına dokunup iz bırakmayı başaran dramaları seviyorum! Bir diğer romantik komedi ise My Only Love Song. Moon Lovers’daki çektiğimiz acıları dindirmeye gelmiş. :) Kısa ve oldukça eğlenceli bir diziydi. CNBLUE grubundan Lee Jong-Hyun’un oyunculuğunu sevdik, Kong Seung-Yeon’un ise cadılığını! O nasıl çirkef bir karakterdir öyle… Bir çirkef de Witch’s Court dizisinde vardı. Gerçekten çok beğendim Jung Ryeo-Won’un rolünü. Hatta gerçek hayatta da böyle biri midir acaba diye düşündüm. Dizinin konusu da fena sayılmazdı. Yalnızca cinsel suçlarla uğraşan özel bir hukuk bölümünü ve vakalarını anlatıyordu. Klasik serilerden kaçmayanlar için School 2017 vardı. Hem kısa bir dizi olsun ama aynı zamanda okul ve gençlik sorunlarını işlesin bir de dönem dizisi olsun diyorsanız size tavsiyem; Girls’ Generation 1979.

2017’nin zamanda yolculuk severler için güzel sürprizleri vardı. Benim favorim Tunnel. Bolca aksiyon ve polisiye vardı. Bir türlü sevdiğine kavuşamayan Choi Jin-Hyuk (çok severim), zamanda yolculuğu sağlayan bir tünel, cinayetlerini ayaklarındaki noktalarla işaretleyen bir katil mükemmel kaliteli bir kurgu oluşturdu. Daha romantik bir şeyler isterseniz Tomorrow With You, biraz daha gençlik olsun derseniz Manhole, medikalde de Live up to Your Name, Dr. Heo’yu öneririm.

Hepsi çok iyi diziler fakat benim için bu senenin zirvesi Black. Sıradan bir ölüm meleğinin yaşantısından çok daha fazlasıydı. Song Seung-Hun rolünün hakkını vermekle kalmamış, tam bir black olmuş :) Spoiler olmaması için elimden geleni yapacağım ama ona ister 444 diyin, ister Joon oppa ister dedektif Mu Gang deyin tam bir efsane olmuş. İlk bölümlerde çok fazla bilmediğimiz done olduğundan, kendinizi Fransız hissedebilirsiniz. Ancak puzzle'ın parçaları oturmaya başladığında büyük resmi görmeye başlıyorsunuz. Yalnız değilsiniz. 444 dünyaya ve yeni bedenine alışmaya çalışırken, siz de diziye alışma evrelerinizde bir hayli eğleneceksiniz. Her bölümü ayrı bir heyecanlı geçen diziye başlamadan önce kadın başrolün Go Ara olması beni düşündürmüştü. Onu Hwarang’da izlemiştim fakat çok ısınamamıştım. Ayrıca Song Seung-Hun gibi usta bir oyuncuya yakışabileceğini düşünmemiştim. Dizide bu ön yargılarımın hepsini kırdı. Yarı insan yarı azrail bir çocuğun, ölümün gölgesini görebilen bir kızın, yalnız bir kadının dramını güzel yansıttı. Özellikle giyim tarzı oldukça ilginçti, Black’in sakızı :) Ha-Ram karakterini izlerken kendinizi onun yerine koymaktan alıkoymayın. Kim ister ki ölümü görmek? Hadi görüyorsun diyelim, engellemek istersin değil mi? Onu engellemek için yaptıkların ya iyi sonuçlar doğurmazsa? Daha da kötüsü ölümü engellemek için yapabileceğin bir şey yoksa? Dizinin bir başka güzel yanı ise pedofiliye karşı açtığı savaştı. Gönülden tebriklerimi sunuyor ve herkesin bu konuda daha duyarlı olmasını diliyorum. Ayrıca dizinin yan karakterleri de fena değildi. Tamam kabul, bir While You Were Sleeping’deki kadar değildi ancak ben Jo Jae-Yun görünce mutlu oluyorum. Kesinlikle her kalıba uyan yetenekli bir oyuncu. Dizide aksiyonla heyecanlanıp meraklandığınız kadar, Black’le Ha Ram ilişkisindeki romantizmi hatta dramı görmemek olmaz. Sakızı, köpek gözleri unutmak da mümkün değil. Ölüm meleğini bir insan olmaya diletebilecek kadar ve hatta kişiyi hiç var olmamış yapacak güçlü bir aşktan bahsediyorum. Size tavsiyem, açın Black'i izleyin!

Gelelim 2017’nin en polisiye dizisine… Aksiyon, gerilim ve hatta korku istiyorsanız tartışmasız size tavsiyem Voice dizisi. Sıkıcı uzatmalara girilmemiş, klasik dedektifçilik dizilerinden çok daha farklı bir yapıya sahipti. İşlenen cinayet vakaları bile daha önce görmediğimiz, hayal edemeyeceğimiz psikopatların eseriydi. Karısı bir psikopat tarafından vahşice öldürülen bir dedektif ile kulaklarıyla görebilen bir ses profilcisinin hikayesi o kadar beğenildi ki 2. sezon onayını kaptılar. Daha önce de dediğim gibi; izleyicilerinin hayatlarına dokunup iz bırakmayı başaran dramaları seviyorum! Voice dizisinden önce bir vaka ile ilgili altın zaman kavramının bu kadar önemli olabileceğini tahmin etmezdim.

Lookout dizisi de aksiyonun ve dramın dibiydi. Lee Si-Young’un o arabalardan sarktığı, koşup dövüştüğü sahnelerin çekimi yapılırken hamile olduğunu ve bu durumu settekilerden sakladığını biliyor muydunuz? Kesinlikle hayran kalınacak bir kadın. Mad Dog’un da biraz Lookout’a benzediğini düşünüyorum. Aksiyon dizilerine bilim kurgu dokunuşları istiyorsanız Duel ve Circle dizilerini öneririm.

2017’nin en dram dizisine gelince… Defendant. Aslında biz alışığız Ji Sung’un ağlamalarına. Diziyi biraz Amerikan dizisi olan Prison Break’e benzettim. İkizini öldüren psikopat bir katil, onu yakalamak için karısını kaybetmesine rağmen hapishaneye giren Ji Sung ve oradan kaçış. Özellikle kızı için ağladığı sahneler içimi parçaladı. Hem dram olsun hem de tarihi olsun istiyorsanız size tavsiyem; Ruler Master of the Mask.

Konu olarak kdramalardan en alışılmışın dışında, farklı dizi ise Save Me oldu. Aslında "Sesang Bakeuro" webtoonundan uyarlama. Dini duyguları sömüren bir tarikat ve onların elinden kurtulmaya çalışan bir kızın hikayesi anlatılıyor. Başrolün Seo Ye-Ji olduğunu gördüğümde keyfim kaçmadı değil. Moorim School ve Hwarang’da bir türlü ısınamamıştım. Ancak Im Sang-Mi rolü tam üstüne yapışmış, onu bambaşka birine döndürmüş. Taecyeon başroldü evet ama dizi de elini taşın atına koyan, diziyi alıp götüren Woo Do-Hwan’dı. Bu sene yıldızı parlayanlardan biri…

Hem konusu farklı, hem oyuncuları muhteşem bir dizi istiyorsanız While You Were Sleeping dizisini öneririm. Başrol kadrosu kadar, yan karakterlerin bile özenle seçildiği dizi hakkında söyleyebilecek çok şey var ancak size şimdilik diyeceğim tek şey; "Gidin, açın, izleyin!"

2017’nin en uzun soluklu izleyebileceğiniz dizisi olarak size önerim; My Golden Life. En beklentimin yüksek olduğu ama izleyince beni şaşırtan dizi ise Criminal Minds oldu. Ayrıca yılın film önerisi ise Fabricated City olabilir. 2017’de dizilerinin genelini beğendiğim kanal ise OCN oldu.

Kısa bir özet geçmek gerekirse; benim için 2017’nin Strong Woman Do Bong-Soon’u, Black’i, Voice’u unutulmayacak diziler oldu. Ayrıca 2016 da büyük vaatlerle başlayıp 2017 de reytinglerde yere çakılmasına en üzüldüğüm dizi Hwarang oldu. Nesini sevmediler, sevmediniz anlamadım. :) Kabul ilk bölümler biraz durağandı ama sonra aşkı aksiyonu durdurmak imkânsızlaştı. Ayrıca fark ettiyseniz Hwarang’da rol alan birçok oyuncu, sonraki projesinde parladı. Yoksa Hwarang bir okul muydu? :)

Küçük bir not, buraya kadar yarısından fazlası 2016 yılında yayınlanmış GoblinThe Legend of the Blue Sea gibi dizileri ve 2017 yılında henüz finalini yapmayan dizileri değerlendirmedim. Yoksa şimdiden I am Not a Robot’un ne kadar iddialı bir dizi olduğunu söylerdim size… ;)